Metsäammattilaisten verkosto
Teksti: Erikoistutkija Eeva-Maria Tuhkanen, Luke. Kuva: Mirva Liimatta
Puiden ja metsän parissa tekee moni työtään. Ensimmäisenä tulee mieleen metsuri, tuo usein parrakkaaksi mielletty henkilöksi, joka pokasahalla ja kirvellä kaataa puita, ruutupaidassa ja karvahattu päässä. Ai niin, nykyään on toki moottorisahat, sahasuojavaatteet, kypärä ja kuulosuojat. Eikä metsurilla välttämättä ole partaa eikä moottorisahaakaan näpeissä, vaan metsän harvennuksen tai kaadon voi hoitaa metsäkoneenkuljettaja hakkuukoneella eli harvesterilla eli motolla. Metsurin tai motokuskin saatua puut kaadettua ja karsittua paikalle saapuu ajokoneenkuljettaja, joka siirtää puut tien varteen odottamaan puutavara-auton kuljettajaa. Ennen tukkirekan saapumista metsäfirman metsätalousinsinööri voi käydä vielä pinon mittaamassa, ellei moto ole pöllejä jo valmiiksi mitannutkin. Tienvarresta puutavaran matka jatkuu muiden ammattilaisten käsiin, jotka jalostavat puusta haketta, lautaa, vessapaperia, lastulevyä, klapeja, parkettia, keittiöntuoleja, kattotuoleja tai mitä milloinkin. Annetaan kunnioitus myös heidän osaamiselleen, mutta jatketaan itse metsässä ja puiden luona työskentelevien ihmisten parissa.
Niin jäi mainitsematta, että puut voi käydä kokoamassa myös vaikka maa/metsätilan isäntä metsätraktorin kanssa, tai taajamametsässä vaikka hevosmetsuri pollensa kanssa tai arboristi mönkijän kanssa. He ovat saattaneet puut kaataakin.
Ennen metsänhakkuuta metsää on voinut käydä katsomassa vaikkapa metsänhoitoyhdistyksessä työskentelevä metsätalousinsinööri tai metsänhoitaja, joka on suunnitellut metsänomistajan kanssa hakkuutyömaan. Hakkuun jälkeen istutetaan taimet tai kylvetään siemenet. Tämäkin on nykyään osittain koneellistettu, ja istutuksen voi hoitaa asiaan perehtynyt koneenkuljettaja, jolla on kaivinkoneessaan istutuslaite. Metsurit ja muut metsäammattilaiset istuttavat myös paljon käsin pottiputken ja taimivakan kanssa. Taimitarhatyöntekijät ovat taimet siemenestä kasvattaneet ja hoitaneet parin vuoden ajan. Siemenet kylvöön tai taimitarhalle on taas kerätty siemenviljelykseltä tai tavanomaisesta metsästä.
Istuttamisen jälkeen on muutaman vuoden kuluessa edessä vesaikonraivausta ja taimikonharvennusta raivaussahalla. Harvennuksen tai hakkuun yhteydessä voidaan kerätä myös energiapuuta siihen sopivilla koneilla, ja taas puikoissa on ammattitaitoinen koneenkuljettaja.
Edellisiä työvaiheita, varsinkin istuttamista, taimikonhoitoa ja harventamista, tekee myös moni metsänomistaja lähipiirinsä kanssa.
Metsäisessä maassa asiat ovat siitä hyvin, että koulutusta metsänhoitoon saa niin ammattikoulutuksena, korkeakouluopintoina kuin lyhytkursseinakin.
Metsänkasvatuksen ja puutavaran keruun ja kuljetuksen lisäksi metsässä liikkuu moni muukin ammattilainen. Biologi tai luontokartoittaja on saattanut käydä metsässä tekemässä luontokartoituksen, tunnistaen kaikkia mahdollisia lajeja hyönteisistä, sammalista ja jäkälistä alkaen. Luonnonvaratuottaja käy keräämässä arvokkaat marjat, sienet, kerkät, pihkan ja pakurit talteen ja käyttöön, luvalla tietysti ne, jotka eivät sisälly jokamiehenoikeuden piiriin. Keräysreissullaan hän on saattanut tavata eräoppaan luotsaaman retkiseurueen, joka on päivän patikoinnin jälkeen leiriytymässä laavulle.
Näiden ammattilaisten lisäksi metsässä ja puiden parissa tekee työtään varmasti muitakin, tuleeko sinulle mieleen keitä ja mitä työtä?
Tutustu viheralan ammatteihin ja monipuoliseen koulutustarjontaan Viherympäristöliiton koulutussivustolla