Etusivu Ajankohtaista Tampereen kaupungille Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko -palkinto ja Aada Taipaleelle Vuoden nuori maisema-arkkitehti -palkinto

Tampereen kaupungille Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko -palkinto ja Aada Taipaleelle Vuoden nuori maisema-arkkitehti -palkinto

Aada Taipale

Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK ry myönsi Tampereen kaupungille Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko -tunnustuspalkinnon sekä Aada Taipaleelle Vuoden nuori maisema-arkkitehti -tunnustuspalkinnon 21.5.2024 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtumassa.

Suomen maisema-arkkitehtiliitto jakaa Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko- ja Vuoden nuori maisema-arkkitehti-tunnustuspalkinnot joka toinen vuosi. Palkinnon saajat julkistettiin 21. toukokuuta kolmatta kertaa järjestetyn Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtuman yhteydessä.  

Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko 2024: Tampereen kaupunki 

Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko on tunnustuspalkinto, jonka avulla halutaan korostaa suomalaista maisema-arkkitehtuuria tai sen näkyvyyttä ja arvostusta edistäneitä tekoja. Palkinnon jakamisen tarkoitus on edistää maisema-arkkitehtuuria ja sen arvostusta Suomessa ja suomalaisen maisema-arkkitehtuurin menestystä maailmalla. 

Tampereen kaupunki on edistänyt pitkäjännitteisesti hyvää maisema-arkkitehtisuunnittelua ja arvostaa hyvän suunnittelun tuottamaa lisäarvoa. Kaupunki on maisema-arkkitehtuurinsa saralta Suomen ehdotonta kärkeä ja mahdollistaa työn tilaajana monipuolisen maisema-arkkitehtuurin luomisen. Maisema-arkkitehtuurin näkökulma on huomioitu Tampereella kaavoituksesta aina toteutussuunnittelun yksityiskohtiin asti, mikä johtaa laadukkaaseen maisema-arkkitehtuuriin.  

Hyviä esimerkkejä Tampereen saavutuksista maisema-arkkitehtuurin saralla ovat Vuoden ympäristörakenne -kilpailussa viime vuosina palkitut Tampereen kaupungin kohteet Näsin maisemasilta (2023) ja Ranta-Tampellan julkiset ulkotilat (2021) sekä Vuolteentori (2018). Tampere oli myös ensimmäinen suomalainen kunta, joka otti Kestävän ympäristörakentamisen KESY-toimintamallin käyttöönsä. Tampereella on tapahtunut paljon näkemyksellistä kaupunkikehitystä ja tasokasta kaupunkitilaa on toteutettu mm. uuteen raitiotiehen liittyen. 

Tampereen kaupungin Luonnon monimuotoisuusohjelma LUMO nostaa useita maisema-arkkitehtuurin keinoin toteutettavia toimenpiteitä yleiskaavatasolla tehtävän ekologisen verkoston toimivuuden parantamisesta aina uusien kaupunkiniittyjen perustamiseen. Maisema-arkkitehtuurin merkitys Tampereen kaupungissa näkyykin niin isossa kuin pienessä mittakaavassa. Vetovoimatutkimuksissa Tampereen kaupunki on valittu taas Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi ja oman asuinalueen viihtyisyys on nostettu yhdeksi tärkeäksi vetovoimatekijäksi. Maisema-arkkitehtuuriin panostaminen näkyy selvästi tässä suosiossa. 

Valtakunnallisesti Tampereen kaupunki edistää koko maisema-arkkitehtuurin alan kehittymistä arvostamalla kehittämällä hankinnoissaan laatua sekä nostamalla oma-aloitteisesti suunnittelun hintoja indeksikorotuksen kautta. Nämä seikat mahdollistavat osaltaan laadukkaan maisema-arkkitehtuurin kehitykseen Suomessa myös tulevaisuudessa. 

Vuoden nuori maisema-arkkitehti 2024: Aada Taipale 

Suomen maisema-arkkitehtiliitto haluaa nostaa Vuoden nuoren maisema-arkkitehdin valinnalla lahjakasta ja innostavaa nuorta esille. Palkinnon näkökulmana on erityisesti ennakkoluulottoman, uuden näkökulman ottaminen maisema-arkkitehtuuriin. 

Aada Taipale on edistänyt maisema-arkkitehtuurin opetusta nuorena yliopisto-opettajana Aalto-yliopistossa. Aadaa innostaa yliopistopedagogiikka ja se todella näkyy hänen työssään. Aadan lähestymistapa opetukseen on saanut arvostusta opiskelijoiden suunnalta ja hänet palkittiin Arkkitehtuurin laitoksen vuoden opettajana. 

Modernin ajan maisema-arkkitehtuurin tutkimus on myös Aadalle lähellä sydäntä. Nuoresta iästä huolimattaan hän on jo ehtinyt aloitella tutkijan uraa. Aada teki diplomityönsä Leena Iisakkilan maisema-arkkitehtuurista 1960-1990-luvuilla ja jatkoi heti aiheen parissa Lähiöpride-hankkeen kautta tutkimalla Leena Iisakkilan suunnittelemaa Matinmetsää ja sen merkitystä lähiömaisemana. Aada on lähtenyt ennakkoluulottomasti tavoittelemaan itseään kiinnostavia urapolkuja ja toimii tienraivaajana tuleville nuorille maisema-arkkitehtuurin tutkijoille. 

Aada lähtee mukaan uusiin asioihin positiivisesti ja ennakkoluulottomasti. Hän on aktiivinen Suomen maisema-arkkitehtiliiton hallituksen jäsen ja on mukana hallituksessa jo toista kauttaan. Lisäksi Aada on toiminut mm. Opiskelijapuutarhurit 2023  -kilpailun tuomarina sekä juuri ilmestyneen Maisemapodin juontajana. Aadan keskusteleva ja positiivinen lähestymistapa välittyy hyvin myös podcastista. 

Tunnustusten taustaa 

Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko on suomalaista maisema-arkkitehtuuria tai maisema-arkkitehtuurikulttuuria edistävä teko. Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko voi olla yksityishenkilön, yrityksen, yhdistyksen, yhteisön tai vapaan ryhmän alaa kehittävä teko ja sitä voi ehdottaa kuka tahansa. Ehdotukset tulee toimittaa maisema-arkkitehtiliiton hallitukselle palkitsemisvuotta edeltävän vuoden loppuun mennessä. Teko julkistetaan Arkkitehtuurin ja muotoilun päivillä vuodesta 2024 alkaen. Vuosien 2016-2022 aikana Maisema-arkkitehtuuriteko on julkistettu vuorovuosina Maisema-arkkitehtipäivillä ja Viherpäivillä. 

Teko voi olla alan toimintamahdollisuuksien vahvistamista, alan arvostusta tai näkyvyyttä edistävä. Yhteiskunnallinen, yksityinen, kaupallinen tai etua tavoittelematon, pitkäjännitteinen prosessi, tulosta saavuttamaton ponnistelu, keskustelun avaus tai vaikka yksittäinen tapahtuma – käytännössä mikä tahansa asia, jolla on merkittävää vaikutusta suomalaisen maisema-arkkitehtuurin kehityksessä. Teko voi olla useammalle vuodelle ajoittuva tai palkitsemisvuonna ajankohtainen. Oleellista on, että teolla on huomattavaa merkitystä alan kannalta palkitsemishetkellä. 

Vuoden nuoren maisema-arkkitehti  -tunnustuspalkinnon tavoitteena on nostaa lahjakkaita nuoria maisema-arkkitehteja esiin. Palkinnon näkökulmana on erityisesti ennakkoluulottoman, uuden näkökulman ottaminen maisema-arkkitehtuuriin. Tunnustuksen voi saada joko henkilö tai työyhteisö, jonka valmistumisesta on enintään viisi vuotta.