Niittyretki Kuopioon 15.6.2022

15.6.2022 13:00 - 15.6.2022 16:00

Kuopio rautatieasema
50 +alv 24% €
Viherympäristöliitto ja Kuopion kaupunki

Tervetuloa niittyretkelle Kuopioon! Kuopiossa tutustumme Saaristokaupungissa sijaitseviin niittykohteisiin, alppiruusupuistikkoon ja kosteikon kasvillisuuteen. Retki on suunnattu viheralan ammattilaisille.

Kuva: Kuopion kaupunki

Retkikohde sijaitsee Saaristokaupungissa, Rautaniemen kaupunginosassa. Retken reitti on noin 2 km pitkä ja se kulkee Puronotkonpuiston, Laukkapuiston, Kattilanotkon ja Tervaniityn viheralueilla. Reitin viheralueet muodostuvat monista mielenkiintoisista osa-alueista. Alue alkaa pohjoisessa Lehtoniementieltä ja päättyy etelässä Pölläkänlahteen. Viheralueen halki virtaa puro, joka laajenee erilaisiksi kosteikoiksi matkan varrella. Alueella on puistokäytäviä ja muita polkuja, aluetta sivuaa kevyenliikenteenväylät. Niittyalueelle on kylvetty niittykasvillisuutta, talvisin alueella on hiihtolatu.

Alueen pohjoisosassa on pieni Alppiruusupuistikko, jossa on happaman maan kasvillisuutta esim. atsaleoja, köynnöshortensiaa ja kotimaisia alppiruusuja. Parhaimmillaan puistikko on alkukesästä alppiruusujen kukinnan aikaan. Alppiruusupuiston ympäristössä on vielä nähtävissä alueen vanhan maaseutukulttuurin jäänteinä kiviraunioita sekä vanhoja pelto- ja hakamaita.

Kosteikkoalue muodostaa viehättävän retkipaikan tarjoten mahdollisuuden tutustua mm. kosteikon elinympäristöön. Pohjoisosassa metsän reunassa, pienen virtaamakohdan äärellä on penkki, jossa voit pysähtyä levähtämään ja katselemaan avautuvaa kosteikkonäkymää. Kosteikon äärellä on myös pöytäpenkkiryhmä ja opastaulu kosteikkoalueesta. Lähimetsässä voit nähdä liito-oravan tai muita luonnon eläimiä. Reitin välittömässä läheisyydessä on myös Peikkometsän lähiliikuntapaikka, joka on valmistunut vuonna 2008.

Ohjelma:
Retkellä on linja-autokuljetus Kuopion rautatieasemalta kohteeseen, jossa kävelemme noin 2 kilometrin matkan tutustuen kohteisiin. Paluu linja-autolla takaisin rautatieasemalle.

13.00 Lähtö Kuopion rautatieasemalta linja-autolla retkikohteeseen
13.30-15.30 Kävelykierros kohteessa
15.30 Lähtö linja-autolla rautatieasemalle
16.00 Saapuminen Kuopion rautatieasemalle

Retken järjestävät yhteistyössä Viherympäristöliitto ja Kuopion kaupunki. 

Ilmoittautuminen ja hinta:

Retken hinta on 50€ +alv 24% sisältäen linja-autokuljetukset ja opastukset niittykohteissa. Varaudu hyvillä kengillä ja sään mukaisella varustuksella, sillä oleskelemme koko ajan ulkona.

Ilmoittaudu alla olevasta linkistä, ilmoittautuminen päättyy perjantaina 10.6.klo 24. 

Ilmoittaudu