Kantaa ottava #Mantu voitti Viherpäivien keskusaukion suunnittelukilpailun

Viherympäristöliitto ja Hämeen ammattikorkeakoulu järjestivät syksyllä suunnittelukilpailun HAMK Lepaan rakennetun ympäristön opiskelijoille Viherpäivien keskusaukiosta. Tarkoituksena oli luoda Viherpäiville paikka, jossa viihdytään ja josta puhutaan.

Kilpailulla etsittiin tuoretta ajattelua hieman kolkoksi koettuun tilaan. Kilpailuun tuli yhteensä neljä ehdotusta, joista kolme arvioitiin. Voittaja herätti tuomaristossa eniten keskustelua rohkealla taustatarinallaan ja toteutuksellaan.

Kilpailun kohteena Vihertekniikka-näyttelyn keskusaukio

Viherpäivät on vakiinnuttanut paikkansa viheralan tärkeimpänä vuosittaisena ammattitapahtumana. Vuoden 2019 tapahtuma on 40. vuotisjuhlatapahtuma. Samassa yhteydessä järjestettävä Vihertekniikka-näyttely on koonnut viime vuosina noin 100 näytteilleasettajayritystä Jyväskylän Paviljonkiin. Kilpailun suunnittelukohteena on näyttelyn keskusaukio. Suunnittelualueen koko on noin 13 x 9 metriä. Aukion keskeisenä toimintona on baari.

Kilpailun tavoitteena oli suunnitelma, jossa aukio toimii viihtyisänä tilana, suunnitelma on helposti toteutettavissa ja teema liittyy kestävään ympäristörakentamiseen. Suunnitelmia arvostellessa arvioitiin mm. esteettistä ja toiminnallista kokonaisnäkemystä, suunnitelman toteutettavuutta ja innovatiivisuutta.

Tuomaristoon kuuluivat Seppo Närhi, Tiia Naskali ja Essi Mäkinen Viherympäristöliitosta, Heikki Peltoniemi, Outi Tahvonen, Sari Suomalainen, Katja Virtanen Hämeen ammattikorkeakoulusta sekä ohjaaja Päivi Sundman (Maisemasuunnittelu Sundman).

Voittajaksi ylikulutusta kritisoiva #Mantu

Voittajaksi valittiin #Mantu, jonka toteutuksesta vastasivat Lepaan rakennetun ympäristön opiskelijat Teo Rinne ja Emmiina Taivassalo. Suunnitelma on visuaalisesti korkeatasoinen ja sen taustalla oleva tarina tuodaan hyvin esille. #Mantu kritisoi luonnonvarojen ylikulutusta ja kertoo kantaa ottavan tarinan viherrakentamisen ekologisesta kestämättömyydestä, ilmastonmuutoksesta ja siitä syntyvistä ilmiöistä.

Suunnitelma on mielenkiintoinen ja toteutuksen odotetaan herättävän keskustelua ja mielipiteitä.  Näyttävä tilataideteos tuo vahvan rajaavan elementin tilaan, mutta muutoin aukion henki säilytetty. Tilataideteoksessa sekä tilan kalusteissa on hyödynnetty kestävän kehityksen teeman mukaisesti kierrätysmateriaaleja.

Toiselle sijalle valittiin Tiina Pirisen ja Pirjo Keskisen Taivaspuisto-aukio. Tuomaristo piti työn visiosta, jossa vihreää vietiin ylöspäin. Hieno idea olisi toiminut näkyvänä maamerkkinä messuilla

Kolmannelle sijalle valittiin Heli Karjulan ja Saija Salosen suunnittelema Valon aukio. Työssä yhdistyi hauskasti talvimaja ja kasvihuone. Suunnitelma piti sisällään paljon hyviä ideoita jatkokehitykseen.

Voittajatyö toteutetaan vuoden 2019 Viherpäiville ja voittajat saavat palkinnoksi 1000 € sekä opintopisteitä.

Lisätiedot:
Suunnitteluhortonomi Päivi Sundman
p. 040 5070804, paivi.sundman@maisemasundman.fi

Pääsihteeri Seppo Närhi
Viherympäristöliitto ry
p. 0400 419085, seppo.narhi@vyl.fi