Lähivihreä ja korona-ajan mahdollisuudet

Luonnon terveysvaikutuksia on tutkittu pitkään ja lähivihreän merkitys terveyteen ja hyvinvointiin on merkittävä. Yli 90 prosenttia suurimpien kaupunkien asukkaista asuu alle 300 metrin päässä lähivirkistysalueeksi soveltuvasta viheralueelta. Luonto on tärkeä tai erittäin tärkeä neljälle viidestä suomalaisesta.Luonto vaikuttaa tutkitusti myönteisesti mielialaan ja terveyshyödyt syntyvät säännöllisen luontokokemuksen kautta. Silti vain osa väestöstä liikkuu terveyden kannalta riittävästi. Koronapandemia sulki liikuntapaikkoja ja rajoitti matkailua, mutta samalla innosti osaa kaupunkilaisista liikkumaan puistoissa, metsässä, luontokohteissa ja kansallispuistoissa. Laadittiin jopa retkietiketti, jotta kaikki mahtuvat sovussa ja siivosti luontopoluille. Somessa nähtiin videoita parvekkeella juostuista maratoneista ja kotipuutarhurit ostivat taimistot ja puutarhamyymälät tyhjiksi hyötykasveista ja tarvikkeista harrasteessaan kotipihaansa uudella tavalla. Löytyi uusia tekemisen ja harrastamisen paikkoja, oman kodin vierestä. Ulkoilu, liikuntalenkki, kahvakuulatreenit tai vaikka zumba ulkona oman taloyhtiön pihalla saattoi olla rohkeimmilla kokeiltavana. 

Pihalla paljon mahdollisuuksia 

Korona-ajan aiheuttaman epävarman elämäntilanteen ja ilmastoahdistuksen keskellä ihmiset tarvitsevat lähivihreää, jonne vetäytyä liikkumaan tai rauhoittumaan silloinkin, kun kaikki muu on kiellettyä. Oma piha voi tarjota paljon mahdollisuuksia turvalliseen liikkumiseen ja harrastamiseen. Korona-aika on rajoittanut talkoiden pitämistä, ei uskalleta tavata ulkona suurilla joukoilla. Pihan erilaiset kunnossapito- ja siivoustyöt ja puutarhahoito ovat mitä mainiointa kuntoliikuntaa. Kaupungit, kunnat sekä kiinteistönhuoltoyritykset arvostavat kyllä asukkaiden omaa panosta ja on kaikkien etu, että puistot ja piha-alueet pysyvät siistinä. Talkoilla voi pieniä juttuja ja vähän kerrallaan, omassa pihassa tai vapaaehtoisena tai vaikka puistokummina kaupungin alueilla. Omassa pihassa voi kastella kesäkukat, lakaista rappujen edustat tai haravoida lehtiä. Näistä voisi tehdä vaikka taulukon rappukäytävään ja jokainen halukas osallistuu. 

Pihaan voi myös hyvin helposti ja edullisesti rakentaa merkittyjä reittejä kävelyä, juoksua tai pyöräilyä varten, tehdä erilaisista pintamateriaaleista haastavia kävely- tai seikkailureittejä tai tehdä rasteja, joilla on pieniä tehtäviä. Ulkokuntoiluvälineiden valikoima on hyvin monipuolinen ja tuo asennettuna uuden ulottuvuuden oman pihan toimintoihin. Välineissä pystyy harrastamaan kuntoilua laajasti ja ne soveltuvat hyvin meidän kylmiin olosuhteisiimme. 

Kohtaamisia pihalla ja somessa 

Pihassa voi myös pitää lukupiiriä, ompeluseuraa, runopiknikkiä tai hyönteishotellin asukkaiden laskentaa, vain mielikuvitus on tekemisen rajana. Pihassa olevaa potentiaalia voi olla haastava löytää tai sitä ei uskalleta riittävästi hyödyntää, ja korona-ajan etätyöt ja epävarmuus tulevasta vievät huomion toisaalle.   

Lahdessa paikalliset asukkaat ovat vinkanneet toisilleen kiinnostavia, parhaita kuntoilupaikkoja somessa. Samankaltainen toiminta, jossa taloyhtiöiden asukkaat vinkkaisivat kiinnostavia harrastus- tai liikuntamahdollisuuksia, joita voi helposti ja edullisesti toteuttaa omassa pihassa, olisi upeaa. Esimerkiksi Ikäinstituutilla on loistavia, kaikenikäisille sopivia oppaita rappu- tai sateenvarjojumpasta ja luontoelämysbingosta ulkona. 

Korona-aika on muuttanut varmasti monen ihmisen suhtautumista omaan pihaan, lähiympäristöön, lähivihreään ja luontoon. Lähivihreän arvo on korvaamaton, kun kaikki muu on muuttunut omassa arjessa. Toivottavasti tulevaisuuden pihat, kadut, kaupunginosat ja kaupungit ovat riittävän väljiä, monipuolisia ja tasapainossa lähivihreän kanssa, jotta jokainen asukas pystyy löytämään itselleen riittävän kokoisen kolon palautumiseen ja luonnon terveysvaikutuksista nauttimiseen. 

Teksti ja kuva: Kaisa Koskelin 
Juttu on julkaistu Vihreässä Kirjassa 2021.