Pääkirjoitus: Ekosysteemipalvelujen muotoilusta

Vajaa kymmenen vuotta sitten minua pyydettiin luennoimaan Aalto-yliopistoon palvelumuotoilun kurssille. Hieman huuli pyöreänä kävin vuoropuhelua opiskelijoiden kanssa. Vähitellen minullekin kirkastui, mistä palvelumuotoilussa saattaa olla kysymys. Tämä episodi tuli mieleeni, kun tämän vuoden Viherpäivät järjestettiin etänä. Webinaarien, kokousten, erilaisten asiakirjojen käsittelyn, ravintola-annosten toimitusten ja yleisöttömien taidetapahtumien myötä on palvelumuotoilulle avautunut aivan hurjat kasvunäkymät.  

Entä ekosysteemipalvelujen muotoilu? Mitä se voisi tarkoittaa? Totta kai viherrakentajat, maisema-arkkitehdit ja puutarhurit ovat aina tehneet ekosysteemipalvelujen muotoilua, joskaan ei ehkä tästä näkökulmasta. Ympäristö- ja kestävän kehityksen puheessa on yleistynyt termi nexus eli kytkös. Rakennetussakin ympäristössä vihreydellä on monenlaisia kytköksiä: esteettisiä, terveydellisiä, vesivirtauksia sääteleviä, hyönteisten, lintujen ja muiden eläinten menestymistä edistäviä – esimerkiksi. Kytköksissä – asioiden keskinäisissä vaikutusyhteyksissä – voidaan puhua synergioista tai trade offseista, korvaamisesta eli lehmänkaupoista. Synergioissa ekosysteemipalveluiden hyödyt vahvistuvat.  

Kuinka yleisesti ajattelemme kaupunkiekosysteemien ja viherympäristörakenteen kaikkia potentiaalisia palveluita? Viherympäristöhankkeiden kustannus/hyötyarvioille näiden potentiaalien merkitys ei tietenkään helposti avaudu. Lisäongelman arviointiin tuo ekosysteemipalveluille luontainen hyvin pitkä aikajänne.  

Pohdinnan paikka! 

Sauli Rouhinen, puheenjohtaja 
Viherympäristöliitto