Green Flag Award

Green Flag Award tunnistaa ja palkitsee laadukkaasti ylläpidetyt viheralueet ja asettaa tason kansainvälisesti ensiluokkaisille viheralueille.

Green Flag Award on kansainvälinen viheralueiden laadun tunnus, jota hallinnoi englantilainen Keep Britan Tidy -organisaatio. Green Flag Award on saapunut Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2016, jolloin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuksen puistolle myönnettiin kansainvälinen GFA-tunnus. Vuonna 2019 Viherympäristöliitto ry teki Keep Britan Tidy -järjestön kanssa sopimuksen, jossa sovittiin, että Viherympäristöliitto hallinnoi Green Flag -hanketta Suomessa. Tavoitteena on kehittää palkinnosta koko viheralan ja suomalaisten tuntema tunnus.

Hankkeen päämäärä ja tavoitteet: 

  • Varmistaa, että kaikilla on vapaa pääsy laadukkaille viheralueille, asuinpaikasta riippumatta.
  • Varmistaa, että viheralueet ovat ensiluokkaisesti kunnossapidettyjä ja että ne tarjoavat tarkoituksenmukaisia palveluita yhteisölle.
  • Vakiinnuttaa laadukkaan viheralueen kunnossapidon standardit.
  • Edistää ja jakaa viheralan toimintatapoja.
  • Tunnistaa ja palkita laadukkaasti hoidetun viheralueen johtajat, työntekijät ja vapaaehtoiset.

Taustaa

Green Flag -hanke on käynnistetty ensimmäisen kerran vuonna 1997. Tarkoituksena oli vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaasti ylläpidetyille viheralueille, joiden avulla voi perustella ja kehittää alueiden vaatimaa rahoitusta sekä houkutella lisää käyttäjiä viheralueille. Green Flag Award täytti tarkoituksensa, ja kun standardit vakiintuivat, yhä useampi puisto osallistui hankkeeseen ja haki tunnusta. Nyt palkintoa voi hakea melkein mikä tahansa viheralue: hautausmaat, kampukset, sairaalan puutarhat, kansallispuistot ja esimerkiksi siirtolapuutarhat.

Vuonna 2008 hanke laajeni pilottina ulkomaille ja vuonna 2018 Green Flag liehuu yli 1300 kohteessa sekä Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Saksassa, Hollannissa, Turkissa, Sloveniassa, Belgiassa, Ruotsissa, Espanjassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Arabiemiraateissa että Suomessa.

Vuonna 2020 Green Flag Award -viheralueita on yhdeksän: Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuspuisto, Lahden Pikku-Vesijärvenpuisto, Tampereella Hatanpään kartanopuisto ja Arboretum, Turussa Kupittaanpuisto sekä Kotkassa Sibeliuksenpuisto, Fuksinpuisto, Jokipuisto, Sapokan Vesipuisto sekä Katariinan Meripuisto. 

Tutustu kaikkiin GFA viheralueisiin: http://www.greenflagaward.org.uk/award-winners/

Green Flag -tunnuksen saaminen luo runsaasti etuja viheralueelle: kohde – esimerkiksi puisto – saa auditoinnista eväitä kehittää toimintaa puiston käyttäjien ja matkailijoiden näkökulmista, esimerkiksi opastusta, palveluita ja toiminnallista sisältöä.

Tunnustus kansainvälisesti maineikkaassa palkinto-ohjelmassa mahdollistaa runsaasti aineettomia ja aineellisia etuja voittaneelle kohteelle, se tehostaa kohteen yksilöllistä profiilia, kasvattaa  tunnettuutta ja nostaa näin kävijämääriä.

GFA-kohde saa julkisuutta myös kansainvälisesti.