Etusivu Meistä Säännöt

Säännöt

1 § Yhdistyksen nimi on Viherympäristöliitto ry ja kotipaikka on Helsinki.

2 § Liiton tarkoituksena on edistää maassamme viherympäristön kehittämistä ja arvostusta kaikilla sen osa-alueilla, kohottaa alalla toimivien ammatillista tietoa ja taitoa sekä valvoa alan tuotannollisia ja yleisiä taloudellisia etuja.

3 § Tarkoituksensa toteuttamiseksi liitto:

  • toimii sidosryhmäyhteistyössä yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa
  • huolehtii alaa koskevien säädösten ja normien laatimisesta ja yleiseen käyttöön hyväksymisestä
  • luo edellytykset alalla toimivien järjestöjen ja ammattiryhmien välisille suhteille ja hyvälle yhteistyölle
  • harjoittaa alan tiedotusta ja neuvontaa, täydennyskoulutusta sekä näyttelytoimintaa
  • harjoittaa julkaisutoimintaa
  • tekee esityksiä alan tutkimuksen sekä opetuksen kehittämisestä
  • laatii toimialaansa koskevia kannanottoja ja lausuntoja
  • voi kuulua jäsenenä muihin järjestöihin ja yrityksiin

Toimintansa tukemiseksi liitto voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, perustaa ja hallita rahastoja, omistaa ja hallita kiinteää ja irtainta omaisuutta, osakkeita ja arvopapereita sekä toimeenpanna asianmukaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä.

4 § Liiton jäseneksi hyväksytään ne viherympäristön hyväksi toimivat oikeuskelpoiset yhdistykset ja yhteisöt, jotka liiton hallitus sellaiseksi katsoo. Jäsen voi erota liitosta ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroamisestaan liiton kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi. Liiton hallitus voi erottaa jäsenen, joka on toiminut vastoin liiton tarkoitusperiä tai jättänyt velvoitteensa täyttämättä. Liiton hallitus voi nimetä liiton kunniajäseniksi ja kunniapuheenjohtajiksi liiton toimintaa merkittävästi kehittäneitä henkilöitä. Hallitus voi delegoida jäsenyyden hyväksymisen ja eroilmoituksen vastaanottamisen liiton toimihenkilölle.

Liiton jäsenlajeja on kolme (3) erilaista.
a) varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä yhdistys, joka edistää viheralan ammatillista toimintaa joko suoraan tai välillisesti. Varsinaiset jäsenet käyttävät yhdistyksen äänivaltaa.
b) yhteisöjäseneksi voidaan hyväksyä yhdistys, joka edistää viheralan ammatillista toimintaa joko suoraan tai välillisesti, mutta joka ei halua liittyä varsinaiseksi jäseneksi, tai jollaista ei varsinaiseksi jäseneksi hyväksytä. Yhteisöjäsenillä on liiton vuosikokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänivaltaa.
c) kannattajajäseneksi voidaan hyväksyä oikeuskelpoinen yritys tai yhteisö, joka hyväksyy liiton tarkoituksen ja haluaa tukea liiton toimintaa ja toimia yhteistyössä sen kanssa. Kannattajajäsenillä ei ole äänivaltaa eikä läsnäolo- tai puheoikeutta.

5 § Yhdistykset ja yhteisöt suorittavat vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden vahvistaa liiton vuosikokous.

Jäsenmaksun perusteena on varsinaisen jäsenyhdistyksen jäsenmäärä per 31.12. päättyneenä vuonna. Jäsenmaksun peruste voi olla eri jäsenyhdistyksen henkilö-, yritys- ja opiskelijajäsenelle.
Yhteisö- ja kannattajajäsenen jäsenmaksu määrätään erikseen.

6 § Liiton kokoukset kutsuu koolle hallitus. Liittokokouksen kutsu on toimitettava vähintään yksi (1) kuukausi ja ylimääräisten liittokokousten kutsut vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta postitse tai sähköpostilla kullekin jäsenelle.

7 § Liiton ylintä päätösvaltaa käyttää vuosikokous, joka pidetään vuosittain toukokuun loppuun mennessä.
Ylimääräinen liittokokous pidetään, milloin hallitus katsoo sen tarpeelliseksi, tai kun 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii. Liiton kokouksissa äänioikeutettuja ovat jäsenet siten, että jäsenyhdistyksillä on yksi (1) ääni kullakin. Liiton kokouksissa ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä, paitsi 12 § ja 13 § mainituissa tapauksissa. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Äänestykset ovat avoimia, ellei vähintään 1/10 äänivaltuutetuista osanottajista vaadi suljettua lippuäänestystä.

8 § Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa sekä ääntenlaskijaa.
  2. esitetään hallituksen toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajan lausunto.
  3. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä.
  4. päätetään jäsenmaksuista.
  5. määrätään hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista alkaneelle vuodelle.
  6. vahvistetaan toimintasuunnitelma ja liiton talousarvio.
  7. valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi.
  8. valitaan erovuoroisten tilalle hallituksen jäsenet sekä heille kullekin henkilökohtaiset varajäsenet.
  9. valitaan yksi tilintarkastaja ja yksi toiminnantarkastaja sekä heille henkilökohtaiset varahenkilöt.
  10. käsitellään muut mahdolliset asiat.

Vuosikokoukseen voi osallistua etäyhteyden kautta.

9 § Liittoa edustaa ja sen asioita hoitaa hallitus. Liiton hallituksen muodostavat puheenjohtaja sekä vähintään 2 ja enintään viisitoista (15) jäsentä, ja näiden henkilökohtaiset varajäsenet, jotka vuosikokous valitsee. Hallitus muodostetaan varsinaisten jäsenien edustajista siten, että kullakin jäsenellä voi olla korkeintaan yksi edustaja. Puheenjohtaja voi olla jäsenyhdistyksen ulkopuolinen henkilö. Puheenjohtajan toimikausi on 2 vuotta ja hallituksen muiden jäsenten toimikausi on kaksi vuotta siten, että jäsenistä on puolet erovuorossa vuosittain. Ensimmäisellä kerralla erovuoroiset valitaan arpomalla. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä tarvittaessa työvaliokunnan. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi on vähintään puolet hallituksen jäsenistä läsnä. Hallituksen kokouksiin voi osallistua etäyhteyden kautta. Sihteerinä toimii liiton toiminnanjohtaja. Liiton hallitus ottaa ja erottaa toiminnanjohtajan. Hallitus on vastuussa liiton varojen ja omaisuuden käytöstä.

10 § Liiton nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Hallitus voi määrätä liiton toimihenkilön kirjoittamaan yksin liiton nimen.

11 § Liiton tilikausi on kalenterivuosi. Tilintarkastajia on yksi ja toiminnantarkastajia on yksi sekä heillä henkilökohtaiset varahenkilöt.

12 § Näitä sääntöjä voidaan muuttaa, jos muutosehdotus on kokouskutsussa esitetty ja ehdotusta kannattaa vähintään kolmeneljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.

13 § Kysymys liiton purkamisesta käsitellään kahdessa peräkkäisessä kokouksessa. Mikäli kummassakin kokouksessa vähintään kolmeneljäsosaa (3/4) annetuista äänistä kannattaa purkamista on purkamispäätös lopullinen. Liiton purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi, käytetään jäljelle jääneet varat jälkimmäisen purkamiskokouksen päättämällä tavalla maamme viherympäristön hyväksi. Purkamisesta on mainittava
kokouskutsussa.