Biohiiliopas
Hankkeen aikataulu: 2020-2023
Viheralalla on ollut selkeä tarve biohiilen käyttöä koskeviin käytännön ohjeisiin ja tietoon. Tämä tuli ilmi mm. vuonna 2020 pidetyssä biohiiltä käsittelevässä esiseminaarissa Viherpäivillä. Esiseminaariin sisältyi työpajatyöskentelyä, jossa koottiin tietotarpeita ja tietoa sellaisista kohteista, joissa biohiilen käyttöä oli jo kokeiltu Suomessa. Viherympäristöliiton julkaisema opas pyrkii vastaamaan viheralan biohiiltä koskeviin tieto- ja ohjetarpeisiin. Työryhmää on vetänyt ja oppaan toimittanut Anu Riikonen (Viherympäristöliiton kasvualustatyöryhmä). Suomen viheralalle tarkoitettua ensimmäistä biohiiliopasta ovat olleet rahoittamassa Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiö sekä Viherympäristöliitto.
ViherB
Hankkeen aikataulu: 2018-2019
Viheralueiden hoito on perinteisesti painottunut rakennettujen viheralueiden ylläpitoon. B-hoitoluokan niityt ja pellot ovat monesti hyödyntämätön resurssi. Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiö on myöntänyt avustusta ViherB -tiedotushankkeelle, jossa kerätään ja jaetaan ajantasaista tietoa B-hoitoluokan avoimista viheralueista. Näiden viheralueiden kunnossapito on edullista, ja pienillä panoksilla alueet voidaan saada tuottamaan merkittäviä lisäarvoja ympäristöönsä. Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Viherympäristöliitto sekä ProAgria Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset/MKN Maisemapalvelut.
Kunnossapidon laadun kehittäminen – Vihkula
Hankkeen aikataulu: 2018-2019
Viherympäristöliitto ry käynnisti alkuvuodesta 2018 valtakunnallisen hankkeen rakennettujen yleisten viheralueiden kunnossapidon laadun kehittämiseksi yhteistyössä Kaupunginpuutarhurien Seuran kanssa. Kehitystyö tapahtui pääasiassa kunnossapitotöiden laadun arvioinnilla ja arvioinnin kehittämisellä. Hankkeen projektipäällikkönä toimi kouluttaja ja ohjaaja Marko Eskolainen Pro Park Palvelut Oy:stä. Hanke oli osittain itse ohjautuva osallistujatahojen yhteisen kehitystyön ja päätösten mukaisesti. Hanketta rahoittivat 17 mukaan lähtenyttä kaupunkia.
ViherRiski 2
Hankkeen aikataulu: 2017-2018
Viheralan kasvintuhoojariskien hallinta käytännön toimijatasolla -hankkeen (2017-2018) keskeisin tavoite oli kehittää ohjeistusta ja menetelmiä viheralan kasvintuhoojariskien hallintaan ja haittojen ehkäisyyn. Viherympäristöliiton verkkosivuille luotiin laaja teemasivu, joka tarjoaa toimijoille tukimateriaalia tuhoojariskien minimoimiseen ja hallintaan, sekä apuja kasvintuhoojien tunnistukseen. Lisäksi sivusto palvelee pikatiedotuskanavana uusien löydösten ilmetessä.
Hankkeen vastuullisena toteuttajana toimi Viherympäristöliitto. Yhteistyöverkostossa olivat mukana Taimistoviljelijät ry, Evira, kaupungeista Espoo, Helsinki, Tampere ja Turku sekä yrityksistä Rudus Oy ja Flowerpecker.
Kestävä ympäristörakentaminen KESY
Hankkeen aikataulu: 2015-2018
Viherympäristöiitto ry käynnisti Kestävä ympäristörakentaminen -hankkeen (KESY) vuonna 2015. Hanketta johti maisema-arkkitehti Emilia Weckman. Mukana hankkeessa olivat MMM Hanna Tajakka ja alkuvaiheessa maisema-arkkitehti Hannamaria Piipponen. Hanke perustui amerikkalaisiin SITES-kriteereihin, joita on muokattu Suomen olosuhteisiin työpajoissa käytännön ammattilaisten kanssa. Emilia Weckman työskenteli hankkeessa osittain TAIKE:n Valtion taiteilija-apurahalla. Hanketta tuki Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiö.
Viheralan arvo
Hankkeen aikataulu: 2016
Viherympäristöliitto ry teetti viheralan arvoa koskevan selvityksen vuonna 2016. Työn teki Hanna Tajakka, Konsulttipalvelu Viher-Arkki.
Vetovoimahanke
Hankkeen aikataulu: 2015-2016
Viherympäristöliitto on julkaissut 10 ammattivideota, joiden tavoitteena on kertoa viheralan monipuolisista mahdollisuuksista työllistyä. Lisäksi Viherympäristöliitto on julkaissut videon, jolla kerrotaan mahdollisuudesta opiskella hortonomiksi Hämeen ammattkorkeakoulussa Lepaalla.