Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.

Karanteenikäytännöt

Ruokavirasto on laatinut suuntaa antavat ohjeet mahdollisen riskimateriaalin käsittelylle ja pitämiselle erillään muista tuotteista.

Yleisohjeet

  • Suurimmat tuhoojariskit liittyvät karanteenituhoojien isäntäkasveihin. Yleensä ulkomaisessa aineistossa on suurempi riski tuhoojien leviämiseen kuin kotimaisessa.
     
  • Saapuvat kasvierät tarkastetaan kasvintuhoojien varalta
    • Huomioidaan laatutuhoojat ja karanteenituhoojat.
    • Huomioidaan henkilökunnan koulutus (tunnistettava tuhoojat).
    • Tuhoojia havaittaessa selvitetään, mistä tuhoojasta on kyse, ja tehdään tarvittavat toimenpiteet ennen kasvien istuttamista tai myyntiin laittoa.
      • Kun kasveissa havaitaan laatutuhoojiin viittaavia oireita, lähetetään tarvittaessa näytteet esimerkiksi Ruokaviraston laboratorioon tuhoojamääritystä varten (omakustanteinen).
      • Kun kasveissa havaitaan karanteenituhoojiin viittaavia oireita, ilmoitetaan siitä välittömästi Ruokavirastoon. Tuhoojan lajimääritys voi viedä aikaa, ja odotusaikana on noudatettava tarkkaa hygieniaa, jotta tuhooja ei leviäisi puhtaisiin kasveihin.

Järjestetään vastaavasti tuhoojien tarkkailu tuotannon/myyntikauden aikana sekä lähtevien kasvierien tarkastaminen.