Rakennusalan perustutkinto: Kivialan osaamisala

Kivirakentaja on viimeistelyn ammattilainen, joka vastaa ulkoalueiden, sisätilojen ja rakennusten kiviasennustöistä. Kivityöt vaativat loogista ajattelukykyä, tarkkuutta ja kädentaitoja.

Kun valitset kivialan osaamisalan, sinulla on opintojen päätteeksi rakennusalan perusvalmiuksien lisäksi kivirakentamisen erikoisosaaminen. Kivirakentaja työskentelee monipuolisesti kivimateriaalien kanssa rakennusliikkeissä, betoniteollisuudessa sekä luonnonkiviteollisuudessa ja -louhoksilla. Ammattilainen hallitsee rakennustyömaan perustusvaiheen tehtävät sekä eri kivilajien työstön ja muokkauksen. Työ on lähes ympärivuotista vaihtelevissa sääolosuhteissa. Kivirakennus soveltuu erinomaisesti myös naisille. Kivipölyallergia ja astma rajoittavat työskentelyä.

Perustutkinto antaa valmiudet hallitsemaan kivien rakenteen ja eri kivityöstömenetelmiä, tietotekniikkaa sekä hyviä kädentaitoja apuna käyttäen. Työnkuvaan kuuluvat perustyövälineiden hallinta, kivituotteiden tunteminen, muotoilu ja asennus, korjaus- ja uudisrakentaminen. Voit kivirakentajana erikoistua esimerkiksi tuotantotekniikkaan tai luonnonkivitulisijoihin.

Tyypillisiä työpaikkoja ovat:

  • Maanrakennusfirmat
  • Viherrakennusyritykset
  • Talonrakennusfirmat
  • Kaupungit ja kunnat
  • Rakennusmyymälät

Haku nuorisokoulutukseen tapahtuu yhteishaun kautta

ja aikuiskoulutuksen monimuoto-opetukseen oppilaitoksen hakulomakkeella.
Tutkinnon voi suorittaa usein myös näyttötutkintona sekä oppisopimuksella.

Lisätietoa hakuohjeista löydät oppilaitosten nettisivuilta.

Kivirajentajan tutkinnon suorittaminen antaa yleisen hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Voit opiskella esimerkiksi kivimiehen tai rakennustuotannon ammattitutkinnon, maanrakentajamestarin erikoisammattitutkinnon, yhdyskunta- ja ympäristötekniikkaa, rakennusmestariksi tai rakennustekniikan insinööriksi.