Vuoden ympäristörakenne -ehdokas: Myyrmäen urheilupuiston lähiliikunta- ja skeittialue

Myyrmäen urheilupuisto on Länsi‐Vantaan monipuolinen urheilu‐ ja liikuntakeskittymä. Peruskorjauksen yhteydessä sitä haluttiin kehittää osana kasvavaa ja kehittyvää Myyrmäkeä, erityisesti koska alue oli kaupunkikuvallisesti jäänyt selvästi kehityksestä jälkeen. Uudistamisella haettiin tasapainoa kasvavien käyttäjämäärien, liikennejärjestelyjen ja paikan luontoarvojen välillä. Lisäksi haluttiin vahvistaa alueen imagoa.

Myyrmäen urheilupuiston uudistettu alue on paraatipaikalle urheilupuiston ytimessä. Se muodostaa tapahtuma-alueen Myyrmäkihallin edustalle. Pinta-alaltaan noin 4,9 hehtaarin alue sisältää muun muassa minijalkapalloareenan, pienen monitoimiareenan, koripallokentän, kiipeilyveistokset, tasapainoilualueen, kuntoilupaikan, trampoliinialueen sekä pohjoismaiden suurimman skeittauskokokonaisuuden. Skeittipoolin ja -parkin lisäksi skeittaukseen käy Myyrmäkihallin edusaukio sekä erityisesti skuuttaukseen väliaikainen pysäköintialue.  

Kiipeilyveistokset. Kuva: Loci Maisema-arkkitehdit Oy / Ahti Launis.

Hallien edusta-aukiot suunniteltiin toiminnallisiksi ulkotiloiksi ottaen huomioon väliaikainen tapahtumakäyttö, kuten urheilu- ja muut ulkoilmatapahtumat. Peruskorjauksen yhteydessä päivitettiin lisäksi urheilupuiston jalankulun, pyöräilyn, liikenteen sekä pysäköinnin järjestelyt. Hallin länsipuolen liikennejärjestelyt ja kevyenliikenteen reitit uudistettiin turvallisiksi. 

Suunnittelualue sai tunnistettavan ilmeen ja sen tyyli sovitettiin urheilupuiston rakennuksiin ja ympäristön tyyliin. Keskeistä oli kulkemisen turvallinen ja esteetön järjestäminen. Siksi liikuntatoiminnot on toteutettu kulkureittien väleihin saarimaisina alueina. Siitä syntyi paikan maisema-arkkitehtonisen jäsentelyn idea. Yleisilmeeltään puistosta haluttiin luoda iloinen, raikas ja vehreä.  

Valaistuksella rakenteiden muodot esille 

Skeittiparkissa kohdevalot korostavat rakenteiden muotoja.  Gobo-projektorit heijastavat värikkäitä plektrakuvioita maanpintaan pimeän ajan ilmeen elävöittämiseksi. Välkkymätön valaistus soveltuu kuvaamiseen ja täyttää pienten kilpailujen tarpeet.  

Valaistus on toteutettu himmennettävillä valaisimilla, jotka on yhdistetty kaupungin valaistuksenohjausjärjestelmään.  Valaistusta säädetään vuodenaikojen ja arvioidun käyttöasteen mukaan. Urheilupuiston reuna-alueilla tunnelmaa luovat valon kontrastit.  Alueen läpäisevät pyörätiet erottuvat valon värilämpötilalta muusta alueesta. Risteysalueilla kohdevalot herättävät huomion. 

Vanhan ja uuden infran sovittamista 

Kasvillisuusvalinnat tukevat maisemasuunnittelun kokonaisideaa. Istutukset ovat monilajisia ja värikkäitä mutta helppohoitoisia, sillä liikuntapalveluilla ei ole laajoja resursseja kasvien hoitoon. Valaisinpylväät on sijoitettu istutusalueille, jotta ne eivät haittaa toiminnallisuutta ja sulautuvat osaksi maisemaa.  

Perusratkaisussa kovien pintojen hulevedet ohjataan pääsääntöisesti kasvillisuusalueille. Muutoin hulevesien hallinta ratkaistiin läpäisevillä päällysteillä ottaen huomioon alueen rakenteet ja aktiviteetit.  

Peruskorjaushanke oli teknisesti haastava. Alueella oli paljon infrarakenteita eri aikakausilta, eikä kaikista maanalaisista linjoista ollut edes tietoa. Lisäksi maaperän heikko kantavuus, aiemmat täytöt ja stabilointitarpeet tuottivat lisähaastetta.  

Maanalainen infra toteutettiin pääosin niin, että runkoverkkoihin päästään käsiksi ilman että tarvitsee poistaa liikuntavälineitä. Alueella kulkevan kaasuputken ylitykseen suunniteltiin erikoisratkaisu. Silti työn aikana eteen tuli paljon yllätyksiä, kuten esimerkiksi esille tullut vesijohto ja väärin asennetut sähkökaapelit, mutta kaikesta selvittiin menestyksekkäästi hankkeen hyvällä yhteistyöllä.  

Uusi skeittipooli on ollut suosittu heti avaamisesta asti. Kuva: Loci Maisema-arkkitehdit Oy / Ahti Launis. 

Käyttäjät löysivät uudistetun urheilupuiston 

Alueesta haluttiin muodostaa kohtauspaikka eri lajien ja käyttäjäryhmien välille sekä houkutella ihmisiä liikkumaan. Siksi suunnitteluun osallistettiin alueen nuoria ja skeittauksen harrastajia.  

Käyttäjät löysivätkin kohteen heti ensimmäisen vaiheen valmistuttua. Nyt alue on hyvin suosittu, suorastaan ruuhkainen, ja välillä suorituspaikoille on jonoa.  Suosio on poikinut pyyntöjä vastaavista toiminnoista myös muualle Vantaalle. 

Myyrmäen urheilupuisto taustatiedot 

Kohteen omistaja: 

  • Vantaan kaupunki 
  • Tilaajan edustajat: Heidi Burjam, Ari Asikainen, Piia Hatakko, Tero Haapaharju 

Kohteen suunnittelijat:  

  • LOCI maisema-arkkitehdit Oy – pääsuunnittelu, kokonaissuunnittelu, maisema-arkkitehtisuunnittelu: Pia Kuusiniemi, Milla Hakari, Oula Rahkonen, Sanna Sarkama, Annaleena Puska 
  • Janne Saario Tmi – skeittialueen suunnittelu: Janne Saario 
  • Lighting Design Collective Oy – valaistussuunnittelu: Riku Pirtilä, Antti Hiltunen, Jari Vuorinen 
  • LiCon At – sähkösuunnittelu: Toni Eeva  
  • Plan B Korjaussuunnittelupalvelut Oy – rakennesuunnittelu: Timo Oja, Ari Oja, Jasmiina Lindberg 
  • Finnmap Infra Oy – Geo-, Infra- ja hulevesisuunnittelu: Jyrki Pihlajamäki ja Ari Vesola 
  • WSP Finland Oy – liikennesuunnittelu: Esa Karvonen 

Kohteen rakentaja:  

  • Tieluiska Oy 

Kohteen kunnossapitäjä:  

  • Vantaan kaupunki, Liikuntapalvelut 

Kohteen valmistumisvuosi:  

  • 2021  

Kohteen sijainti:  

  • Rajatorpantie 23 / Raappavuorentie 10, 01600 Vantaa 

Kohteen verkkosivut:  

Teksti: Pia Kuusiniemi. Kirjoittaja toimii LOCI maisema-arkkitehdit Oy:ssä johtavana suunnittelijana ja Myyrmäen urheilupuiston lähikiikunta- ja skeittipaikkahankkeessa pääsuunnittelijana ja projektipäällikkönä. Juttu on julkaistu Viherympäristö-lehden numerossa 6/2021.