Perehdytetään ja opastetaan oman organisaation ja aliurakoitsijoiden rakennustyöntekijät:
tunnistamaan EU:lle haitalliset ja kansallisesti haitalliset vieraslajit sekä karanteenituhoojat
poistamaan ja hävittämään EU:lle ja kansallisesti haitalliset vieraslajit sekä karanteenituhoojat asianmukaisesti
hävittämään EU:lle ja kansallisesti haitallisten vieraslajien ja karanteenituhoojien leviämisalustoina olleet kasvit, puiset pakkausmateriaalit, kasvijätteet ja maa-ainekset asianmukaisesti
puhdistamaan käsittelyssä käytetyt työkoneet ja -välineet sekä kuljetuskalusto asianmukaisesti.
Materiaalin vastaanoton yhteydessä kiinnitetään huomioita erityisesti taimimateriaalin, kasvualustojen ja muiden maa-ainesten terveyteen ja laatuun sekä puisten pakkausmateriaalien laatuun ja asianmukaisuuteen.
EU:lle haitallisia tai kansallisesti haitallisia vieraslajeja tai niiden kasviosia, juuria, toukkia tai munia sisältäviä maa-aineksia ei käytetä.
EU:lle haitallisista tai kansallisesti haitallisista vieraslajihavainnoista ja karanteenituhoojista tehdään ilmoitus tilaajalle ja ELY-keskukseen.
Karanteenituhoojista tehdään ilmoitus myös Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan.
Poistetaan ja hävitetään EU:lle ja kansallisesti haitalliset vieraslajit ja karanteenituhoojat tilaajan, kunnan ympäristöviranomaisen ja ELY-keskuksen ohjeiden mukaan.
Poistetaan ja hävitetään karanteenituhoojat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeiden mukaan.
Maa-ainesten, jotka sisältävät EU:lle ja kansallisesti haitallisi vieraslaeja, käsittelyssä käytetyt työkoneet ja -välineet ja kuljetuskalusto pestään huolellisesti ennen niiden käyttöä muussa käytössä. Huolehditaan, etteivät pesuvedet kulkeudu ympäristöön.
Noudatetaan erityistä varovaisuutta poistettaessa EU:lle ja kansallisesti haitallisiavieraslajeja ja karanteenituhoojia maaperän tai kasvillisuuden suojavyöhykkeiltä. Noudatetaan kohdassa 2.1 kuvattuja toimenpiteitä/ toimintaperiaatteita.
Suosituksia ja toimintaohjeita löytyy vieraslajiportaalista: https://www.vieraslajit.fi/fi/ohjeita-ja-oppaita